torsdag 5. mars 2009

Grønn løsning på finanskrise! (Leserinnlegg GD,OA,byavisa og Avisa Valdres)

Grønn løsning på finanskrisen!

Finanskrisen fortsetter å bre seg rundt om i verdens forskjellige økonomier og markeder. Mange land er i resesjon, arbeidsledigheten stiger jevnt over hele verden, BNP går ned mange steder og mange banker sliter med å unngå kollaps. Her i Norge sliter vi med mange av de samme problemene, inkludert økende arbeidsledighet, lavere sysselsetting og nedgang i BNP for første gang på mange år. Regjeringen har levert krisepakker og et ekspansivt budsjett og gjør veldig mye riktig. Men i større grad trenger vi en grønn løsning på krisen. Både her i Norge og andre steder i verden.

For å løse problemet er svaret for mange ekspansiv finanspolitikk. Et forsøk på å få hjulene i økonomien i gang igjen. Dette gjelder den norske regjeringen og mange andre som USAs president Barack Obama. Men når penger skal investeres i tiltak som sikrer arbeidsplasser og sysselsetting trenger vi grønne tiltak. Et veldig godt eksempel er bilindustrien. Da den amerikanske kongressen skulle vedta en krisepakke til bilindustrien sa de klart i fra til de tre store bilfabrikkene i Detroit at disse skulle forplikte seg til å begynne en storsatsning på el-biler og hybridbiler. Dette var en forusetning for krisepakken. Dette er et godt tiltak som bør satses på i andre bilproduserende land. Med klimakrisen hengende over oss på samme tid trenger vi nye biler med mindre utslipp. Jeg tror svaret ligger i el-biler og hybridbiler og her kan vi løse finanskrisen ved å bidra til å løse klimakrisen samtidig.

Det samme gjelder også på industri. I en situasjon hvor staten spytter inn penger i ulike industrier må det settes tunge, klare klimakrav. Statlige subsidier må gå til klimavennlige formål i industrien. Men det er heller ikke slik at hensynet til arbeidsplasser skal frafalle. En blanding bør være fokuset. Satsning på klimavennlig teknologi resulterer i arbeidsplasser og bør være framtida for norsk industri.

Nå har vi en stor mulighet til å investere i fornybar energi, skape grønne jobber, redusere klimafiendtlig forbruk og satse på kollektivtrafikken i Norge. Transportsektoren må igjennom en endring. Nå har vi muligheter til å satse på større bevilgninger til bygging av høyhastighetsbane mellom de store byene, oppgradere togtilbud og satse på vedlikehold av jernebanen.

Det er uhyre viktig å løse finanskrisen. Men det er ikke sånn at klimakrisen forsvinner med det første. Den vil være her mye lengre enn finanskrisen. Jeg tror derfor man i større grad må satse på en grønn løsning på finanskrisen. På denne måten er det mulig å ta hensyn til begge. Det kan bidra til å få verdens økonomier på fote igjen, men det kan også være en start på et nytt klimavennlig samfunn. Løser vi ikke denne krisen på en god og forsvarlig måte, vil kommende kriser bli enda verre. Vi må utnytte de muligheter denne krisen gir oss.

Ingen kommentarer: