onsdag 4. mars 2009

Behold juryordning! Leserinnlegg i GD og OA

Programkomiteen i Arbeiderpartiet går i forslag til nytt partiprogram inn for å avskaffe den historiske juryordningen og erstatte den med en ny meddomsrett. Denne skal inneholde tre fagdommere og seks lekdommere. Altså en blanding av jurister og likemenn. En jury bestående av ti lekdommere tar i dag stilling til om den tiltalte er skyldig eller ikke i lagmannsretten. Her må sju av ti lekdommere gå inn for at en person er skyldig for at denne skal bli dømt.


Det er et grunnleggende, historisk prinsipp at man skal dømmes av likemenn. Det er ikke staten, embetsmenn og jusseliten som skal dømme den tiltalte til straff. Nei, det er likemenn, folket som skal bestemme dette. En avskaffelse av juryordningen som her blir foreslått er derfor en svekkelse av rettssikkerheten og motstrider dette sentrale prinsippet. Et folkelig innslag i de alvorlige sakene i lagmannsretten som i dag bruker en jury er svært viktig for demokratiet. Jeg frykter derfor at en avskaffelse av juryordningen vil svekke vanlige folks innflytelse i rettssalene.
Et vanlig argument mot juryordningen er at det faller for få domfellelser i f.eks. voldtektssaker. Blant annet har riksadvokat Tor-Aksel Busch uttrykt at man i større grad vil oppnå flere domfellelser med en meddomsrett. Riksadvokaten ønsker altså å gi sin egen advokatstand mer makt i alvorlige saker, og mener at på den måten blir flere dømt. Jeg deler naturligvis riksadvokatens syn på at personer som har begått voldtektsforbrytelser må dømmes for det de har gjort. Men det er oppsiktsvekkende at det foreslås å avskaffe juryordningen for å oppnå dette. Jeg tviler på at fagdommere lettere dømmer enn lekdommere. Jussutdannelsen innehar heller ingenting om bevisdømmelse.


En jury bestående av folket er også en sterk kontrast til juristene som vandrer rundt i rettssalenes ganger fra dag til dag. Jeg tror også at i en meddomsrett vil det være enkelt at fagdommerne kan overstyre lekdommerne, og jeg vil tro at den balansegangen kan være vanskelig i praksis. Det at likemenn bestemmer skyldspørsmålet er helt på sin plass.
På bakgrunn av vanlige folks rettssikkerhet mener jeg at man i større grad skal fokusere på å forbedre juryordningen i stedet for å erstatte den. Det er dette debatten bør handle om og på bakgrunn av demokrati, folkestyre og rettssikkerhet bør vi nå beholde juryordningen.

Ingen kommentarer: