tirsdag 5. mai 2009

Ja til lyntog!


Mandag 4.mai arrangerte AUF, SU, Senterungdommen i samarbeid med Natur og Ungdom et møte på Lillehammer om lyntog. Norsk Bane holdt innledning og fortalte om konkrete planer som viser at lyntog er realistisk og kan være rett rundt hjørne hvis den politiske viljen er på plass.

De frammøtte i salen viste et stort engasjement for dette. Politikerne snakker om utredninger og at dette er veldig langt frem. Det er ikke verdt å snakke om det før andre togstrekninger er utbygd først.

Dette er defensivt. Her har vi en unik sjanse til å virkerlig satse og gjennomføre en stor forandring i transportsektoren. Pga. dramatisk reduserte reisetider kan vi virkerlig få togpassasjerer og bilførere til å velge mer klimavennlig ved å kjøre lyntog. Det er ikke vanskelig å innse at behovet for transport ikke kommer til å forsvinne. Når da klimatrusselen henger over oss trenger vi noe som dette.

Ringvirkningene for distrikter som i Gudbrandsdalen vil også være positive. For det første vil det bli mye enklere å bo ute i distrikter og pendle inn i store byer. PÅ den måten er det mulig å opprettholde bosettinger ute i distriktene. Næringsutvikling f.eks. i Oppland kan også opprettholdes og styrkes ved lyntog. Transport inn til de store byene vil gå raskere og det vil også være arbeidsmuligheter på togene.

Rødgrønne ungdommer er klare på at dette er fremtiden og nå må det satses. Jeg tror det er et sterkt signal til moderpartiene og regjeringen at de fremtidige generasjonene vil satse stort på fremtidige løsninger. Lytt til ungdommen!

2 kommentarer:

Aksel Hagen sa...

Ja, jeg lytter ungdommen, - og er her enig med ungdommen!

Pål Helle sa...

Da er det ingen sak! :)